FixSun-aurinkopaneeleita valmistuttava Figmentor Oy on mukana projektissa, jossa jokaista myytyä paneelia kohden kunnostetaan 1000 neliön alue metsitysmenetelmällä.

- Olemme sitoutuneet avustamaan World Vision -järjestön metsitysmenetelmää. Farmer Managed Natural Regeneration eli FMNR -menetelmällä on elvytetty aavikoitunutta maaperää jo 25 maassa, Figmentorin toimitusjohtaja Mika Kuosmanen toteaa.
- Tuotteidemme hinnat ovat pysyneet hankkeesta huolimatta ennallaan. Hanke rahoitetaan valmistuttajan katteesta. Toivomme, että saisimme muutkin valmistajat ja maahantuojat innostumaan ja sisällyttämään tuotteisiinsa ilmastonmuutosta ehkäisevää hyväntekeväisyyttä.
FixSun-aurinkopaneeleita myy Pirkanmaalla PanelMasters Oy.
- Kestävä kehitys ja ekologiset arvot vaikuttavat yhä useamman kuluttajan ostopäätöksiin. On hienoa, että pääsemme omalta osaltamme tarjoamaan käden ojennuksen niin kuluttajalle kuin myös ympäristötekona maapallolle, toteaa PanelMastersin toimitusjohtaja Aku Hytönen.

Vanhaa juuristoa hyödyntäen
Yksinkertainen ja edullinen FMNR-menetelmä hyödyntää kaadetun puun kannon alta löytyvää maanalaista juuristoa. Vahvoista vesoista kasvaa nopeasti vahvoja uusia puita, ja viljelijät opetetaan katkomaan heikoimmat vesat. Työkaluksi riittää veitsi, ja tekniikan opittuaan muutosvoimana ovat pienviljelijät itse.
Olemassa olevien kasvien juuristojen ja kantojen elvyttäminen johtaa kestäviin tuloksiin ja on moninkertaisesti kustannustehokkaampaa kuin uusien taimien istuttaminen. Menetelmällä on herätetty henkiin miljoonia hehtaareita kuivaa aavikoitunutta maata.
Metsitysmenetelmän tavoite on kasvattaa metsäpinta-alaa ja parantaa elinolosuhteita. Uudelleen kasvanut metsä hillitsee ilmastonmuutoksen vaikutuksia paikalliseen väestöön sitomalla hiiltä ilmakehästä maaperään. Metsä parantaa myös alueellista elinkeinoa esimerkiksi maanviljelyn saralla.
Luonnon monimuotoisuus lisääntyy ja maaperän sekä veden laatu paranee. Yhteisön tulot ja ruokaturva paranevat merkittävästi. Kuivuuksien ja äkkitulvien riski pienenee, kun eroosio ei syö maaperää.

Ekologista virtaa mökille
Monet kesämökitkin ovat saavuttaneet omavaraisuuden aurinkopaneeleiden avulla. Aurinkovoima on äänetön, saasteeton ja huoltovapaa, ja sen käyttökulut ovat pienet.
- Sähkötön kesämökki ja kynttilänvalo eivät enää riitä, vaikka kuinka tunnelmallisia olisivatkin. Jos halutaan pitää teinit ja lastenlapset mukana mökkielämässä, täytyy olla latausmahdollisuus älylaitteille. Onhan se nykyään myös aikuisille tärkeää jo turvallisuudenkin näkökulmasta, että yhteydenpitovälineissä on virtaa, muistuttaa Aku Hytönen.
- Korona on opettanut meidät etätöihin ja niitä on nyt kesän alkaessa mukava jatkaa mökiltä käsin.
PanelMasters sähköistää kesämökit räätälöidyllä paketilla, haluttiin sitten jääkaappi, kylpytynnyrin suodatin tai televisio toimimaan sähköllä, valoja ja pistorasioita unohtamatta. Yhä useammat haluavat puuhastella mökillä erilaisten remonttien tai askarteluiden parissa, ja aurinkosähköllä myös työkalujen akut latautuvat kätevästi. Klapikoneellekin saadaan virtaa auringosta.

10PANEELIT

Yhä useampi kotitalous säästää sekä luontoa että rahaa siirtymällä aurinkosähköön.

 10muutos ilmastoteko

Jokaisella FixSun –aurinkopaneelilla tuetaan metsitystä tuhannelle neliölle per paneeli.