Subwayn pelastus koronatilanteessa on take away -myynnin vahva osuus jo ennestäänkin. Jos ateria syödään sisällä, se tapahtuu yleensä aika nopeasti. Subi on helppo ruoka ottaa mukaan ja syödä vaikka autossa, työpaikalla tai pihalla, toteaa yrittäjä Tommi Lindström.

Tommi Lindström johtaa Subway-ravintoloita Kangasalla ja Turtolassa sekä Kaukajärvellä, josta toisen puolen omistaa yrittäjä Jussi Jokilampi. Maaliskuun puolivälissä kaikkien näiden ravintoloiden myynnit putosivat 50 prosenttia.
- Alku oli aika katastrofaalista, mutta rajoitusten purun myötä siitä on pikkuhiljaa noustu normaaleihin lukemiin. Nyt näyttää siltä, että Pirkanmaa on aika vähällä päässyt koronasta ja ihmiset ovat uskaltaneet lähteä liikkeelle.
Subwayn ravintoloihin on asennettu pleksit kassan ja henkilöstön suojaamiseksi, ja turvaväleistä muistutetaan lattiatarroin. Pöydistä joka toinen on pois käytöstä, ja kaikkia pintoja desinfioidaan entistä useammin.
Ketjuihin kuuluvissa ravintoloissa valvonta ja tarkastukset ovat muutenkin tiukkoja jo normaaliaikanakin. Subway-tuotteeksi hyväksyttyjen aineksien täytyy läpäistä tiukat seulat, ja tarkastajat käyvät tiloissa kuukausittain.

Nopeasti vaikka etänä
Tavallisesti kesä on varsinkin Kangasalan liikkeessä vuoden vilkkainta aikaa. Turtolan ja Kaukajärven subeissa käynnit muuttuvat yleensä tasaisemmiksi, eikä työssäkävijöiden lounasajan piikkiä silloin ole.
- Tuleva kesä on hyvin arvoituksellinen. Paljon riippuu siitä, kuinka turvalliseksi ihmiset kokevat ulkona syömisen. Toisaalta nyt ihmiset eivät juurikaan lähde lomamatkoille ulkomaille, joten voi olla että subissa käydään useammin, Tommi miettii.
Subwayn valikoimat ovat uudistuneet, ja varsinkin tortillawrap on otettu innolla vastaan: nykyään suosikkitäytteensä saa halutessaan yhtälailla wrapiksi kääräistynä, kuin leivän väliin tai salaatinkin joukkoon. Pikkuherkuksi saa keksien ja sipsien lisäksi nyt myös donitseja.
Lisätäytteiden palettia on päivitetty lisäämällä vaihtoehtoihin guacamolea, paahdettuja siemeniä, kuivattua sipulia sekä juustojen joukkoon fetaa, mozzarellaa ja parmesania. Maustevaihtoehtoihin on lisätty chilijauhetta sekä uudenlaista pippuria ja suolaa. Uusina kastikkeina on makea chilikastike ja caesarkastike.
Uutta on myös etätilausjärjestelmä. Subcard-sovelluksen kautta voi tilauksensa tehdä netin kautta ja noutaa valitsemastaan Subway-ravintolasta. Tämä on kätevää vaikkapa isommalle porukalle tilattaessa, tai jos riskiryhmään kuuluva haluaa minimoida ravintolassa vietettyä aikaa.

Valintojen runsaus

Subin vahvuutena on ainesten tuoreus sekä valikoimien runsaus. Leipävaihtoehtoja on kaikkiaan kaheksan, joukossa nykyään myös gluteeniton ja tomaattibasilika-tortilla. Täytteitä on viisitoista, ja sen päälle tulevat vielä kasvikset, kastikkeet ja mausteet.
Ateriasta voi koota erittäin tuhdin, lihaisan ja mausteisen, tai vaihtoehtoisesti kevyen, vähäsuolaisen ja yksinkertaisen. Erilaisia annosvaihtoehtoja on tuhansia. Vakiosubeista Kana Teriyaki on säilyttänyt asemansa myydyimpänä, ja Italian BMT tulee hyvänä kakkosena.
Subwaylla on Suomessa jo lähes 200 ravintolaa, ja ketju voittaa vuosi vuoden jälkeen pikaruokapaikkojen asiakastyyvyäisyyskyselyissä. Iloinen ja tutuksi vakiintunut henkilöstö on tunnusomaista Kangasalan, Turtolan ja Kaukajärven Subway-ravintoloille.
- Olen tykännyt tosi paljon täällä työskentelystä. Meillä on hyvä työilmapiiri ja mukavaa porukkaa, kiittelee pian kaksi vuotta Kangasalan Subwayssä työskennellyt Janette Kulo.

 7tytto

 Janette Kulo kääräisee kanatäytteen tomaattibasilika-tortillan sisään ja lisää joukkoon vielä raikkaat kasvikset.

 7lisukkeet

Subin Flavor Station tarjoaa entistä runsaamman valikoiman mausteita.