Erkki Ahonen asuu pientä satavuotiasta taloa upeissa maisemissa Pälkäneen Rautajärvellä. Hänen vanhempansa pitivät siinä parin lehmän, yhden sian ja muutaman kanan pientilaa vuoteen 1978 asti. Erkin isännöimänä talo on ollut vuodesta 2005 lähtien.

Kortteenpohjantie kulkee nykyään aivan pirtin nurkalta, mutta ennen se kiersi lähempänä Kukkia-järveen kuuluvaa Auraanpohjan lahdenpoukamaa, joka välkkyy vain 50 metrin päästä Erkin pihapiiristä. Erkki Ahonen on ainoa tiensä ympärivuotinen asukas, muut Kortteenpohjantien rakennukset ovat kesäasuntoja.
Aurinkosähkö oli kiinnostanut Erkkiä jo useamman vuoden ajan, mutta oman voimalan perustaminen tuntui jumalattoman kalliilta.
- Näin tänä keväänä Seutulaisessa PanelMastersien mainoksen ja otin yhteyttä. Heidän tarjouksensa oli huomattavasti edellisiä edullisempi, ja kaupat tehtiin.
Nyt talon katolla on 12 paneelia tuottamassa sähköä. Niiden asentaminen kesti vain yhden päivän, kertoo Erkki tyytyväisenä.
Turun seudulla asuva Christiane Ala-Nissilä hankki alkukesästä PanelMastersin kolmen paneelin aurinkovoimalan 50-luvun kesämökilleen Kangasalla.
Koronakriisin aikana ollaan oltu mökillä enemmän kuin ennen, ja siksi haluttiin vähän satsata asumismukavuuteen. Ihanaa, kun meillä on nyt sähköt mökillä! Saadaan valot päälle ja voidaan ladata kännykkää, Christiane riemuitsee.
- Kaikki sujui oikein erinomaisesti ja nopeasti.
- Suosin aina mielelläni suomalaista ja paikallista palvelua, hän toteaa.

Helppoa ja halpaa

Aurinkosähkön äänetön ja huoltovapaa, luontoa ja rahaa säästävä vaihtoehto on toivotettu tervetulleeksi jo moneen omakotitaloon, kesäasuntoon, yritykseen ja maatilalle.
Sahalahdella ja Porissa toimiva PanelMasters on suomalaisten GreenEnergy Finland Oy:n ja Figmentor Oy:n yhteistyökumppani. Kesäasuntojen sähköistämiseksi PanelMastersilla on tarjota räätälöidyt paketit, haluttiin sähköä sitten jääkaappia, kylpytynnyrin suodatinta tai televisiota varten. Virtaa saadaan myös mökkiprojektien akkulaitteisiin ja vaikkapa klapikoneelle.
- Tuotevalikoimaamme kuuluu myös Deger-aurinkoseuraaja. Se on korkeatuottoinen, kulutuksenkestävä ja energiankulutukseltaan nuuka. Aurinkoseuraajan yksikidepaneeli kääntyy seuraten aurinkoa kuin auringonkukka, kuvailee PanelMasters Oy:n toimitusjohtaja Aku Hytönen.
- Sen avulla on maatiloilla saatu parhaina päivinä jopa 80 prosenttia enemmän tuotantoa, verraten katolle kiinnitettävään paneelisysteemiin. Yritysten pihoihin asennettuun Degeriin voi mainiosti tulostaa näyttävän logon ja mainossloganin.
Perinteisimmin aurinkovoimalajärjestelmä laitetaan katolle lappeen kaltevuuden mukaan, ja silloin suositellaan käytettäväksi monikidepaneelia, joka parhaiten ottaa talteen myös hajasäteilyn, mikäli kaltevuus ja ilmansuunta eivät ole optimaalisia.

 

12paneelitalo

Erkki Ahosen perinnepirtti maaseudun sydämessä saa sähköä auringosta.

 12paneelit

Aurinkoseuraaja kääntyy aina kohtisuoraan aurinkoa kohti.