Luonnonkauniista maalaisidyllistään tunnettu Pälkäne sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta. Kunta pursuaa historian havinaa, monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja kattavia palveluja. Mallasvesi, Pälkänevesi ja Roine hallitsevat maisemaa, ja Luopioisten puolella vielä puhtaudestaan kuuluisa Kukkia-järvi.

Pälkäneellä on 6500 asukasta ja 4200 vapaa-ajan asuntoa. Asukastiheys kunnassa on väljät 12 henkilöä neliökilometrillä. Pälkäneellä on tarjolla monenlaisia omakotitontteja useilla eri alueilla.
- Yhteydenotot tontteja kohtaan alkoivat tänä vuonna normaalia myöhemmin koronan vuoksi, yleensä se on käynnistynyt jo maaliskuulla. Kuitenkin jo toukokuun alusta tilanne normalisoitui, kertoo elinkeinojohtaja Jaana Koivisto.
- Jo pidempään myynnissä olleiden tonttien osalta kiinnostus kohdistuu enimmäkseen Onkkaalan keskustan lähellä oleviin tontteihin, eli Roholaan, Kenraalinkiveen sekä Lomakodin alueelle, jossa enää yksi myymätön tontti - sekin varattu.
- Lisäksi kyselijöitä kiinnostaa Rajalanniemi Luopioisissa Kukkia-järven lähellä, Kostialan alue sekä jonkin verran myös Aitoon Pukkivuori. Uutena meille on tullut Tommolan alue, joka houkuttelee ihmisiä kovasti, Jaana toteaa.
- Tommolan alue on luonteva jatke suositulle Lomakodin alueelle. Sieltä on Pälkäneen keskustan palveluihin kahden kilometrin matka ja Pakanrannan uimarannallekin alle kilometri.

Pälkäne panostaa edistykseen
Kaikille kunnan tonteille on saatavilla Pälkäneen Valokuidun kohtuuhintainen valokuituliittymä, joka mahdollistaa välittömän yhteyden oman kodin rauhasta ympäri maailmaa.
Kunta on strategiallaan sitoutunut nykyaikaiseen valokuituhankkeeseen, joka tuo elinkelpoisuutta myös harvaan asutulle maaseudulle. Valokuitu mahdollistaa pätkimättömän nettiyhteyden, joka on yhtä nopea sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin.
Vuonna 2016 alkanut projekti on merkittävä kansallisellakin mittakaavalla mitattuna. Muualta Suomesta ei löydy vastaavanlaajuista valokuiturakentamisen hanketta, jossa kunta olisi näin vahvana toimijana mukana. Kun strateginen päätös oli tehty, kuitua lähdettiin rakentamaan kerralla koko kunnan alueelle, eikä pala kerrallaan.
- Hanke on edennyt aika lailla aikataulussaan. Satojen kilometrien mittainen tukikelpoinen runkoverkko valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä, lupaa toimitusjohtaja Esko Koskela Pälkäneen Valokuitu Oy:stä.

Kannatettavaa yhteisrakentamista
Pälkäneen Valokuitu Oy on Pälkäneen kunnan omistama konserniyhtiö, jonka tehtävänä on tietoliikenneyhteyksien rakentaminen ja ylläpito. Yhtiö on luonut työtä urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden kautta kymmenien henkilötyövuosien edestä.
- Rakennusajan hinnoittelu on ollut edullinen eikä se siitä paljon nouse jatkossakaan. Ja vapaa-ajan asukkaille liittymisen hinta on sama kuin paikkakuntalaisillekin, Esko lupaa.
Valokuidun toteuttamassa avoimessa mallissa varsinainen kuitu tulee yhtiöltä, ja itse palvelun käyttäjä hankkii valitsemaltaan operaattorilta. Hankkeessa hyödynnetään yhteisrakentamisen edut: samaan kaivantoon voi yhdistää sekä sähköverkon että valokuituverkon, yhdellä rakentamisella.
- Pääosa verkosta rakennetaan yhteisurakkana sähköyhtiö Elenian kanssa, mutta olemme tehneet yhteistyötä myös teleoperaattoreiden kanssa, toimitusjohtaja kertoo.
- Tietoliikenteen ja sähköverkon yhdistäminen on ihanteellinen ratkaisu sekä palvelun tarjoajien, viranomaisten että varsinkin käyttäjien kannalta. Olemme saaneet myös asukkailta hyvää palautetta siitä, ettei katuja tarvitse avata montaa kertaa.

 

 

13Tommola ylhaalta

Pälkäneeltä löytyy useita houkuttelevia tontteja palveluiden ääreltä.

 13 kaapeli

Valokuidun avulla myös maalla pysytään tietoyhteiskunnan kehityksessä mukana pätkimättä.