Kesän jälkeen alkaa monessa mielessä parhaat olosuhteet isoille ja pienille pihan kunnostushankkeille. Puut, pensaat ja perennat juurtuvat parhaiten päästessään syksyn kosteaan ja jo viilenneeseen maahan. Istutuksen jälkeen välttämättömästä kastelusta huolehtii usein luonto itse. Kun kasvi on syksyllä saanut juurtua kunnolla, on se heti kevään koittaessa valmis lähtemään kasvuun koko voimallaan.

Keväällä kukkivien perennojen jakamiseen syksy on oikea ajankohta. Juuripaakut nostetaan ylös, jaetaan teräväkärkisellä lapiolla ja istutetaan uudelleen.
Rikkaruohoja täytyy kitkeä pakkasten tuloon asti.

Leikkaa puut ja pensaat
Monivuotisia puuvartisia kasveja voidaan leikata syksyllä, kun ne ovat pudottaneet lehtensä. Luumuista ja kirsikoista leikataan vain vioittuneet ja toisiaan hankaavat oksat. Ennen pakkasia hedelmäpuut kannattaa suojata jäniksiltä ja myyriltä.
Herukkapensaita voi leikata joko keväällä tai syksyllä, kunhan kasvi on lepotilassa. Vuosittain leikataan 3–5 vanhinta oksaa maata myöten poikki. Leikkuuta kannattaa viivyttää pakkasiin asti, koska runsaiden sateiden vuoksi homeitiöitä on syksyisin paljon.
Alppiruusut ja lähivuosina istutetut havupensaat on syytä suojata kuivattavalta kevätauringolta. Pensaiden ympärille rakennetaan ennen maan routaantumista kehikko, jonka päälle suoja on helppo laittaa. Älä laita suojia paikoilleen ennen kuin maan pinta on jäätynyt.

Nurmikko syyskuntoon
Nurmikko jätetään talvehtimaan noin viiden sentin korkuisena. Paksu lehtipatja haravoidaan nurmikolta pois, etteivät taudit leviäisi tiivistyneiden lehtien alla. Yksittäiset lehdet voi jättää nurmikolle ja vaikka silputa ruohonleikkurilla pieneksi, pieneliöt hajottavat lehdet.
Liian pitkä nurmikko on altis talvituhoille, siksi on tärkeää jatkaa säännöllistä leikkausta vielä syksylläkin. Nurmikko lopettaa kasvunsa vasta, kun päivälämpötila laskee alle +5 asteen. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat talvella liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa.

 

11piha

11 ruohonleikkuri