Tampereen Tuomiokirkonkadulla toimiva Moision Hautaustoimisto täyttää ensi vuonna jo 70 vuotta. Viimeisimmän vuoden ajan sitä ovat luotsanneet Pekka ja Anne Jokiranta.

Hyvän maineen omannutta ja vakiintunutta yritystä on ollut turvallista jatkaa.
- Vuosi on mennyt mukavasti. Olen viihtynyt tässä työssä erittäin hyvin, kehuu asiakaspalvelusta vastaava Anne.
Edeltäneen vuosikymmenen ajan Jokirannan pariskunta oli pyöritellyt mielessään hanketta oman yrityksen perustamisesta. Haave toteutui, kun yritys, silloiselta nimeltään Hautaustoimisto Olavi Moisio Oy, tuli myyntiin. Edellinen yrittäjä Kalevi Alanen oli johtanut liikettä jo kolme vuosikymmentä.

Järjestelyt luotettaviin käsiin
Entiseen tapaan hautaustoimiston väen osaaville hartioille voi toivoessaan jättää kaikki hautaukseen liittyvät toimet, hautausluvasta kappelivarauksiin, pappiin ja kanttoriin. Liike hankkii tarvittaessa hautajaisten kukat ja muistotilaisuuden paikat. Jos arkunkantajista on tarve, niin hautaustoimisto voi auttaa.
Koronatilanteen vuoksi kaikki hautajaistilaisuudet ovat olleet pienimuotoisia. Osallistujien määrä siunaustilaisuuksissa oli rajoitettu 10 henkilöön, nyt rajoitukset ovat lieventyneet.
- Saamme jatkuvasti uusia ohjeita seurakunnista, Anne Jokiranta kertoo.
- Monille on tullut yllätyksenä muun muassa se, että pappi ei automaattisesti osallistukaan muistotilaisuuteen.
Virukselta suojautuminen on tullut esiin myös esimerkiksi vainajan noutamisessa, ja vainajan katsominen järjestyy nykytilanteessa vain arkutushetkellä sairaaloilla.

Kotimaista käsityötä
Kaikki liikkeen arkut valmistetaan Suomessa Punkalaitumella ja ne ovat Avainlippu-tuotteita. Arkut ovat puusta valmistettuja, soveltuen sekä perinteiseen arkkuhautaukseen että tuhkaukseen.
Mallistoon kuuluvat niin perinteiset kangasverhoillut kuin myös puupintaiset arkut. Arkku voidaan myös räätälöidä toiveiden mukaan, aina verhoilusta saakka. Hautaus-alalla Pirkanmaalla vuodesta 1983 lähtien työskennellyt Pekka Jokiranta toteuttaa suuren osan liikkeen arkkuverhoiluista.
Myös suurin osa liikkeen tuhkauurnista on kotimaista tuotantoa. Uurnia on saatavana kankaalla verhoiltuna, puupintaisena ja keraamisena.
- Tuhkausten osuus on jatkanut kasvuaan. Noin 85 prosenttia kaikista hautauksista on tuhkauksia, Jokirannat kertovat.
Hautakivien puolella yrityksellä on yhteistyötä Kivilähteen, Kiviliike Sairasen ja Muistokivi Kailan kanssa.

Uudenaikaisella ilmeellä
Liiketila koki omistajanvaihdoksessa kasvojen kohotuksen, kun kaikki uusittiin. Toimistosta haluttiin tehdä nykyaikainen ja selkeä.
- Ajatus hautaustoimistosta, jossa paksut verhot peittävät näkymän, sai väistyä. Kevyt ja vuodenaikojen mukaan uudistuva näyteikkuna on mielestämme poikkeus alalla, Anne kertoo.
- Toimiston seinällä on tarvittaessa näytöksi muuntuva digitaalinen taulu, jolla tarjotaan asiakkaille iso kuva valittavana olevista arkuista, uurnista tai vaikka kukkalaitteista. Asiakkaat ovat tästä kovasti tykänneet.
Yrittäjäpariskunnan poika Jussi Jokiranta antaa oman panoksensa hautausliikkeen toimintaan avustaen kuljetuksissa ja vastaten tietotekniikasta sekä verkkosivustosta.
- Tälläkin alalla asiakas tekee ensikontaktin lähes aina internetissä. Netin kautta voi myös varata liikkeeseemme ajan tapaamista varten, Jussi Jokiranta kertoo.

 

 

8uurna

Lämminhenkinen asiakaspalvelu jatkuu tuttuun tapaan myös Jokirantojen johdossa. Annen sylissä oleva uurna on kotimaisen Matti Tuppi Oy:n valmistama.

 8somistus

Miniä Pirita Jokiranta toteuttaa näyteikkunalle vaihtuvan somistuksen, jonka ilme on kaunis ja lohdullinen.