Piha- ja Metsurityö H. Räsänen toteuttaa monipuolisesti pihaan ja puunkaatoon liittyvät tehtävät Pirkanmaalla. Yrityksen repertuaari pitää sisällään pihojen perustuksen ja kunnostuksen, pihakiveysten teot pohjasta pintaan asti, pensasaitojen trimmauksen ja huollon, sekä metsuripuolella puunkaadot, haketukset, raivaukset ja kannonjyrsinnät.


Vuonna 2016 perustetun kangasalalaisen firman yrittäjänä toimii Heikki Räsänen, ja hänellä on palveluksessaan puutarhuri Rasmus Järvenpää ja kivimies Miika Kamula.
Asiakkaina ovat kotitaloudet, taloyhtiöt ja toiset viheralan toimijat. Yritykselle on kehittynyt jo hyvä verkosto eri alojen yhteistyökumppaneista, joiden kanssa autetaan puolin ja toisin, metsuri Heikki Räsänen sanoo tyytyväisenä.

Ulkoalueille huomiota
Kangasalalainen puutarhuri Rasmus Järvenpää tuli taloon vuonna 2017. Tänä vuonna Räsäsen tiimiin liittynyt Miika Kamula on tehnyt kivetystöitä vakituisesti jo seitsemän vuoden ajan. Nokialta kotoisin olevalla Miikalla on Rasmuksen tavoin taustallaan ammatinvaihto ravintola-alalta ulkotöihin.
- Hyvin on riittänyt töitä, he toteavat.
- Olemme toteuttaneet monelle pihalle kasvojenkohotukset. Pääasiassa työn alla on ollut vanhojen pihojen kunnostukset, nurmikon ja istutusten uudistukset sekä maamassojen vaihdot.
- Erityisesti nyt koronavuonna tilauksia on ollut runsaasti. Keväästä syksyyn on ollut melkoista haipakkaa.
Syksyllä ja talvella olisi hyvää aikaa silmäillä pihaa ja tilata puunkaadot, pihasuunnitelmat ja kiveysten teot ajoissa. Ensi kesää on myyty jo täysillä. Tänäkin vuonna ehtii toteuttaa vielä pienempiä kohteita.
- Kannattaa kysellä myös pihapuiden hoitoleikkauksista. Esimerkiksi omenapuille on syytä tehdä nuorennusleikkaus heti kun sato on ohi, viimeistään hyvissä ajoin ennen uusien silmujen puhkeamista kevättalvella, Rasmus neuvoo.
- Puun kaato kannattaa usein tehdä talvella, Heikki Räsänen muistuttaa. Kun maa on jäinen, aiheutuu vähiten vahinkoa pihanurmelle. Rannoilta ja saarista on paras aika tehdä kaadot silloin, kun järvi on jäässä.

Hankalatkin puut pois
Pihapuiden kaatamisessa on useita haasteita, joihin ammattilaisella on konstinsa. Monesti puu kasvaa ahtaassa paikassa ja kaatumissuunta täytyy siksi hallita tarkkaan. Usein puita joutuu kaatamaan myös pystyyn paikoilleen; ylös mennessä karsitaan oksat ja alas tullessa runko pätkitään.
Tarvittaessa puu pilkotaan klapeiksi asti, ja hankalistakin kannoista päästään helposti eroon jyrsimällä. Hakettaminen on kätevä tapa saada piha siistittyä risuista, samalla kun saa luonnollista kateainetta levitettäväksi puiden ja pensaiden juurelle sekä kukkapenkkiin.
- Teen myös tonttiraivauksia, jossa tehdään metsään tilaa uudelle rakennukselle tai tietä varten, yrittäjä kertoo.
- Tonttihakkuu voidaan tehdä koneellisesti, motolla tai metsurityönä, riippuen poistettavan puuston määrästä sekä kaatojen haasteellisuudesta.
Hyvä lopputulos syntyy aina ammattitaidon ja hyvien välineiden avulla. Heikin työkaluina on erilaisia moottorisahoja, pensasleikkuri, raivaussaha, puunkaatotunkki sekä polttomoottorivinssi. Yrityksen pienkuorma-auto on varustettu kätevällä nosturilla; sillä voidaan tuoda tontille myös hakkuri, jolla pilkotaan oksat hakkeeksi asiakkaan pihassa.

 

9puussa

Rasmus on kiivennyt omenapuuhun, Heikki ja Miika tuumivat maan tasolla.
- Näillekin puille reipas hoitoleikkaus olisi tarpeen, asiantuntijat toteavat.

 9piha

Ammattitaidolla toteutettu kiveys antaa pihalle siistin ilmeen.

 9puu maassa

Pihan ja tontin puut kaatuvat turvallisesti ja pitkällä kokemuksella