Orivedellä Työpaja Mainingissa tuotetaan kotitalouksien tarpeisiin monenlaisia tilaustöitä osana työttömiä tukevaa yksilöllistä toimintaa.


- Tuotteiden valmistus on pienimuotoista ja ensisijaisesti työllistämistoimintaa. Talven aikana nikkaroidaan tilaustöitä yksi kerrallaan. Mielellämme ottaisimme tilaukset vastaan jo hyvissä ajoin syksyn mittaan, jos asiakas haluaa työn valmistuvan ensi kesäksi, työpajoilta vinkataan.
Puutöiden ja remonttitöiden paja tarjoaa pienimuotoisia korjauksia ja rakennustöitä, puutyötuotteita sekä maalauspalvelua. Työpajalta voi tilata esimerkiksi pieniä varastorakennuksia, leikkimökkejä, jätekatoksia, ulkohuusseja, koirankoppeja, penkkejä tai hiekkalaatikoita. Tuotteet valmistetaan pajalla.
Myös aidan rakentaminen onnistuu, kertovat pajojen työvalmentajat.
Palvelupaja tekee erilaisia piha- ja metsätöitä sekä pienimuotoisia raivausta. Lisäksi tehdään satunnaisia muuttopakkaamista ja muuttoja pakettiautolla ja peräkärryllä.
Tilaustöistä laskutetaan kilometrikorvaus, tarvikkeet sekä tuntiveloitus.

Mikään ei mene hukkaan
Asemanseudulla sijaitsevien työpajojen yhteydessä toimii myös Kierrätystavaratalo, jossa myydään lahjoituksena saatua ja Mainingin kunnostamaa tavaraa, sekä työpajoissa valmistuneita tuotteita.
Suurin osa tavaroista on astioita. Kaikenlaisia kodin tekstiilejä kuten mattoja lahjoitetaan ja myös ostetaankin ahkerasti. Huonekaluja tuodaan paljon, ja joitakin yksinkertaisia korjaustöitä ja verhoilua tehdään pajalla niiden saamiseksi myyntikuntoon.
Kaikensuuruisia tavaramääriä myös noudetaan maksutta. Mainingin väki esimerkiksi tyhjentää perikuntien pyynnöstä asuntoja. Tavarat käydään läpi ja jätekeskukseen toimitetaan lajiteltuna se, mitä Maininkiin ei oteta. Vaatteita ja kenkiä ei kuitenkaan oteta vastaan.
Jokainen tavara löytää aina lopulta oikean paikkansa. Ympäristönsuojelullinen näkökulma on Mainingin toiminnassa tärkeässä asemassa.

Yksilöllistä tukea

Kaupungin työllisyyspalveluihin kuuluva toiminta on monimuotoista ja kunkin osallistujan omaan tilanteeseen sovellettua. Työpajalla annetaan sekä työtehtävään opastavaa valmennusta että yksilökohtaista työllistymisen tai koulutuksen suunnittelua. Mainingin kautta on mahdollisuus päästä esimerkiksi työkokeiluun.
Osallistujat voivat joustavasti liikkua pajasta ja toiminnasta toiseen. Toiminta voi olla esimerkiksi puutöitä, käsitöitä, siivousta tai pihatöitä. Päivän ohjelmaan kuuluu usein myös ruoanlaittoa, liikuntaa ja keskustelua terveyden ylläpidosta. Vierailevien asiantuntijoiden aiheena on ollut muun muassa velkaneuvonta ja päihdesairaanhoito
Valmentautujien määrä vaihtelee kuukausitasolla hyvin paljon. Osa työpajatoiminnassa mukana olevista on pitkäaikaistyöttömiä, joillakin työttömyyttä on kestänyt vasta lyhyen aikaa.

14Yleiskuva

Kierrätysmyymälässä myydään lahjoitettua tavaraa sekä pajalaisten valmistamia ja kunnostamia tuotteita.

 14huussi

Puutyöpajassa nikkaroidaan muun muassa leikkimökkejä ja pieniä varastovajoja.

 14poyta

Puutyöt on osa työttömien opastavaa ja yksilöllistä valmennusta.