Kotitalo on monelle kaikkein arvokkain omaisuus ja koko elämän kallein sijoitus, silti se on usein vaarassa rapistua kiihtyvällä vauhdilla. Erään tutkimuksen mukaan 40 prosenttia talonomistajista ei huolto tai korjaukset kiinnosta. Joka toinen ei tee mitään ennaltaehkäiseviä selvityksiä. 60 prosenttia ei pidä kirjaa tehdyistä huoltotoimenpiteistä.
Kun suomalaiselta kysyy, mikä on tärkein talon korjauksen tai huoltotyön aloittamiseen vaikuttava asia, vastaus on tavallisesti työn hinta. Seuraavaksi tärkeintä on pystyä tekemään työ itse.


Yli puolet omakotiasujista pitää talon ulkonäön kohentumista tärkeimpänä työn tuloksena. Kiinteistön arvonnousua odottaa vain joka kymmenes.
Suuri osa ihmisistä ei tunnista katon, ulkoseinien tai kivijalan ongelmia. Muun muassa talojen ulkopintoja rasittavat homeet ja muut mikrobikasvustot ovat monelle melko vieras asia. Pahimmillaan kasvustot tunkeutuvat rakenteisiin ja aiheuttavat pysyviä vaurioita.
Remonttiohjeita haetaan ennenkaikkea netistä. Internetistä löytyvät vinkit ovat aina tuuripeliä; pahimmillaan ne voivat olla täysin epäpäteviä tai sellaisia, jotka eivät sovellu Suomen olosuhteisiin. Kalliiseen omaisuuteen liittyvissä tärkeissä tehtävissä kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, ettei säästäminen tule kalliiksi.

Kirjaa tehdyt ja tekemättömät
Vuodesta 2000 lähtien kaikkiin uusiin rakennuksiin on lain mukaan pitänyt perustaa huoltokirja. Hyvä huoltokirja sisältää huoltotoimenpiteiden ja tekijöiden yhteystietojen lisäksi pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelman. Myös sähkön, veden ja lämmitysenergian kulutuksen seuranta löytyy siitä kätevästi, samoin kuin kaikki taloon liittyvät asiakirjat.
Täsmällisesti päivitetty talon huoltokirja on kiinteistökaupan yhteydessä tuhansien eurojen arvoinen.
– Sitä helposti muistelee, että joku remontti tehtiin vuosi sitten, vaikka siitä olikin jo viisi vuotta. Monesti myyjillä ei ole mitään mielikuvaa ajankohdasta. Myyntitilanteessa voi syntyä kiusallisia tilanteita, kun naapuri tietää paremmin, milloin joku remontti tehtiin, OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Markku Mäkiselkä toteaa.

(Lähteet: Omakotiliitto, Op Media)

 

11talo