Vehmaisissa asuva Eila Järvinen toimii ahkerana jäsenenä Facebookin NuppusPakkaus-ryhmässä, jossa vapaaehtoisten käsityöläisten ryhmä valmistaa keskosvauvojen vaatteita lahjoitetuista kankaista ja langoista.

- Alunperin neuloin toiseen ryhmään pieniä sukkia, virkkasin turvalonkeroita ja ompelin pieniä määriä vaatteita siivotakseni kaapeistani hyvälaatuisia kankaita ja lankoja. Samalla tuli hankittua kaavoja, ohjeita ja tutustuttua materiaaleihin, kertoo Eila.
- Minulle oli selvää, että jatkan vapaaehtoistyötä näiden pikkuvaatteiden parissa, kun pääsin sisälle keskosperheiden tukemiseen ja siihen konkreettiseen apuun, minkä perheet saavat vaatepakkauksena. Ilon tunne on puhutteleva, kun näkee omat ompelemat vaatteet vauvan päällä. Niitä tarvitaan ja ne menevät oikeasti heti käyttöön.
- Erilaisista väreistä, kuoseista, kankaista, nauhoista, kanteista ja resoreista voi loihtia kauniita, pieniä vaatteita omin käsin. Toteuttaminen on luovaa ja palkitsevaa. Mitähän tästä kankaasta voisin tehdä? Mitä tarvitsen lisää, että saan tämänkin pienen palan käyttöön?
Eila on ommellut kymmenvuotiaasta asti.
- Välillä on ollut kausia, jolloin ompelu on jäänyt vähiin, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana olen ikäänkuin palannut koneiden ääreen. NuppusPakkauksen pakkaajalle lähetin ensimmäisen paketin elokuussa ja nyt on lähdössä kolmas, Eila iloitsee.

Auttamisen halua riittää
NuppusPakkaus on toukokuussa 2020 perustettu hyvän mielen vapaaehtoisryhmä. Sen perustaja on tamperelainen Sinikka Saarela, jolle lapset ovat lähellä sydäntä.
- Minulle on suuri ilo, että saan auttaa näitä perheitä. Tiedän, mitä keskosvauvan perheet joutuvat kokemaan, hän kertoo.
- Usein keskonen tulee maailmaan yllättäen, ja kotona odottavat vaatteet ovat aivan liian suuria. Keskosvauvoille ei löydy sopivia vaatteita kaupoista. Kuitenkin se hetki, kun vauvalle saa pukea pienen pienet vaatteet, on todella ikimuistoinen, Sinikka Saarela toteaa.
- Ryhmäämme on kertynyt jo 449 jäsentä. Osa heistä on asiakkaita ja osa ompelijoita, pakkaajia, tuotteiden lahjoittajia sekä tilinhoitaja ja kirjanpitäjä. Jokainen toimii oman aikansa, voimavarojensa ja taitojensa puitteissa.
- Ompelutaitoina riittää, että osaa ommella. Vaatteiden pitää olla käyttökelpoisia ja kestäviä.
- Pakkaus tilataan täyttämällä ryhmän nettisivuilla kaavake, jossa kysytään vauvan mitat ja syntymäaika, jotta osaamme tehdä sopivan kokoiset vaatteet. Tähän mennessä pakkauksia on tilattu jo 94 kappaletta. NuppusPakkaus saatetaan viedä perheelle sairaalaankin, jos he joutuvat olemaan sielä pitkään.
Merkittävä osa pakkauksen tuotteista valmistuu lahjoitetuin materiaalein.
- Aika moni firma on mielellään lahjoittanut kankaita ja muuta materiaalia. Saamme lahjoituksia myös yksityishenkilöiltä, Sinikka Saarela kiittelee.
NuppusPakkaus-ryhmälle on lahjoittanut kankaita muun muassa Toijalassa ja Ideaparkissa toimiva FinnLea Oy, Myllymuksut Oy Juupajoelta sekä ilmajokiset yritykset Ompeluliike Sopiva ja Resorikantti. Usein lahjoitusmateriaali olisi muussa tapauksessa menossa roskiin; sen sijaan nyt se pääsee kierrätettynä hyötykäyttöön.

 

6vauva

Keskosilla on usein rankka elämän alku ja paljon erityistarpeita. Sopivat vaatteet tuovat suuren ilon.

 6vaate

6 vauvanvatteet

Tuotteet menossa viimeistelyyn: kuviollisia Finnlean ja Sopivan luomupuuvillatrikoita sekä yksivärisiä Myllymuksujen trikoolahjoituksia.