Ympäri maata on syksyn aikana järjestetty lukuisia pyöräilytapahtumia, joissa pyöräillään tarkoituksella vain lamppujen loisteessa. Tänä vuonna perustettu Pyörämatkailukeskus pitää pimeässä pyöräilyä uutena trendinä, sillä harrastajamäärät ovat selvässä kasvussa.

Suuri osa arjen ulkoilusta tapahtuu syksyllä joko pimeässä tai katuvalojen loisteessa. Yhä useampi suomalainen valitsee tarkoituksella pimeän, ja suuntaa pyörällä maastoon ja retkipoluille.
Nykyaikaiset led-valot ovat kevyitä ja tehokkaita, ja niiden akut kestävät pitkään. Tämä madaltaa pimeässä pyöräilyn kynnystä. Tehokkaita pyörän valoja saa nykyään jo muutamalla kymmenellä eurolla.
Pimeässä pyöräily on myös elämys, joka tarjoaa jännitystä ja taianomaisia hetkiä.
- Tuttukin polku muuttuu täysin erilaiseksi, kun ympärillä on pimeys. Valokeilassa näkyy vain pätkä polkua ja hengityksen höyrypilvi, toteaa Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Jari Kaaja.

Vinkit pimeään

Pyörässä tulee olla valot sekä edessä että takana. Etuvalo on valkoinen tai keltainen, takavalo punainen.
Älä käytä vilkkuvaa valoa. Se vaikeuttaa etäisyyden arviointia esimerkiksi ohitustilanteissa.
Muista myös pyörän heijastimet. Joka suuntaan osoittavat heijastimet ovat valojen lisäksi tieliikennelain mukaan pakolliset. Pyörän valot ja heijastimet on pidettävä puhtaina ja omaa näkyvyyttä voi parantaa ajoasuun ja kypärään kiinnitetyillä heijastimilla tai huomioliivillä.
Valitse maastoon riittävän tehokas valo, mutta älä häikäise muita. Säädä valon tehoa kadulla pyöräillessäsi pienemmälle. Mitä kovempaa ajat, sitä tehokkaamman valon tarvitset.

 

(Lähteet: Pyöräilymatkailukeskus ja Liikenneturva)

 

 

11 pyora