Upeat säät ja mahtava lumitilanne ovat harvinaista herkkua, jolla suomalaisia on tänä vuonna hemmoteltu. Kaikin puolin lisääntynyt ulkoiluharrastus näkyy myös postikorttimaisemien kortistelemilla laduilla.

- Meillä on täällä Länkipohjan alueella aivan loistavat ladut, kehuu längelmäkeläinen yrittäjä Liisa Naapi. Hänen emännöimänsä Maivian Pidot tarjoilee latukahvilassa monokansalle leivonnaisia ja keittoa. Latukahvila on suuressa, väljässä pirtissä avoinna viikonloppuisin niin pitkään kun hiihtäjiä riittää.
- Hiihtäminen on mukavaa urheilua, eikä sitä tarvitse kuitenkaan ottaa kauhean vakavasti. Minä uskon, että ulkoilusta ja liikkumisesta jää koronan jälkeenkin monelle pysyvämpi elämäntapa, kun huomataan, miten hyvän mielen siitä saa. Monet ovat löytäneet hiihtämisestä tavan viettää aikaa koko perheenä yhdessä, hän toteaa.
Maivian Pitojen peltomaisemissa kulkee aikuisten lenkin lisäksi myös nappulaikäisten tenavien latu, jossa aikuiset voivat kävellä hiihtämään opettelevien lasten rinnalla.
Längelmäen Urheilijoiden aktiivit tekevät ladut talkoilla. Reitti kulkee kumpuilevilla pelloilla ja metsässä. Facebookista löytyy tietoa Länkipohjan latuverkostosta.
- Latu on noin 30 kilometrin mittainen ja aika helppo. Vaikeita nousuja ja laskuja pyritään välttämään, ja mutkat tehdään sellaisiksi, että niissä pärjää, kertoo latukonetta jo kymmenen vuotta ajanut Aki Siren.

Kiitäen lunta pitkin

Mikko Merikoski on Pirkkalasta kotoisin oleva, tamperelaistunut aktiivihiihtäjä. Myös hän nauttii Länkipohjan mainioista laduista, joita on moneen makuun. Löytyy niin pururadan pohjalle tehtyä mäkisempää latua kuin tasaisempaa reittiä peltomaisemissa. Mikon suosikkeja ovat suuret mäet Lapissa, sillä vauhdin hurma on hänelle yksi hiihtämisen parhaista asioista.
- Hiihtäessä saa liukua maata pitkin vauhdilla aivan eri lailla kuin esimerkiksi pyöräillessä tai juostessa. Samanlaista kokemusta ei missään muussa lajissa saa.
- Tänä vuonna on ollut kiva nähdä, miten paljon ihmisiä laduilla on, hän iloitsee. Moni sellainenkin on lähtenyt liikkeelle, jolla ei ole aiemmin ollut tapana hiihtää.
Suomen Latu muistuttaa, että hiihto voimistaa kokonaisvaltaisesti jalkojen ja käsien suuria lihasryhmiä, keskivartaloa sekä selkää. Se kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä. Vauhtia, rasitusta ja matkaa voit säädellä itse, eikä kovia iskuja niveliin tule. Hiihto sopii kaiken ikäisille ja tasoisille ihmisille. Tasaisessa maastossa tai jäällä voi kuntoilla kevyesti. Enemmän tehoa hiihtoon taas saa valitsemalla vaihtelevan maaston, jossa on reiluja ylä- ja alamäkiä.
Hiihto parantaa hapenottokykyä: verenkierto- ja hengityselimistö vahvistuvat tehokkaasti, koska koko kroppa on mukana liikkeissä.
Kaupungeissakin hiihtoladut sijaitsevat usein metsän siimeksessä. Hiihto tarjoaa kiireiselle nykyihmiselle tuplapaketin hyötyä: luonnon ja liikunnan.

11nainenhiihtaa

 Maivian pelloilla kulkee hyväkuntoiset ladut.

 11latu

Längelmäellä on huomattu sama kuin muuallakin lumi-Suomessa: ladut houkuttelevat.