Tuoreyrtit tuovat ruokaan kesän ja auringonpaisteen myös keskellä talvea ja pakkasta. Jo itse ruoanlaitto muuttuu tuoreiden yrttien ansiosta mielihyvää tuottavaksi, koska yrteistä saa iloa kaikille aisteille. Tuoreiden makujen lisäksi yrtit antavat ruokiin värikkyyttä ja houkuttavaa tuoksua.

Maustamisen ohella yrtit hoitavat. Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä nimenomaan lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia. Nykytutkimus vahvistaa yrttien terveysvaikutukset.
Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä kuten yleensäkin kasviksissa. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun.
Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.

Ryytimaalta hyvinvointia
Yrttien kasvihuoneviljely on mahdollistanut sen, että tuoreita yrttejä on saatavana kautta koko vuoden. Tuoreyrttien avulla kokki saa helposti täydellisiä onnistumisen kokemuksia, kuin toisilleen luotuja ovat esimerkiksi tomaatti ja basilika.
Rosmariini soi vahvojen liharuokien ja valkosipulin kanssa, ja se auttaa vilustumisoireissa sekä suun hoidossa. Salvia pärjää parhaiten vaaleiden liharuokien kanssa ja se myös edistää aineenvaihduntaa sekä helpottaa kurkkukipua.
Minttu on hyvä teeaines ja sopii salaatteihin ja jälkiruokiin; sen piristävä vaikutus helpottaa vilustumisoireissa ja flunssassa. Oregano yhdistetään usein pizzoihin, paistoksiin ja kasvisruokiin, mutta se sopii myös kurkun kurlaamiseen ja höyryhengitykseen sekä parantamaan aineenvaihduntaa ja vatsavaivoja.
Persilja sopii kaikkeen paitsi makeaan. Persilja raikastaa hengitystä, poistaa turvotusta sekä antaa C-vitamiinia ja rautaa.
Timjami, joka on yksi rakastetuimpia makuja maailmalla, hoitaa hengitysteitä ja kylpyveteen lisättynä elvyttää verenkiertoa.

(Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry)

 

12minttu

 Minttu

 12salvia

Salvia