Ikkunanpesu on rankkaa puuhaa, mutta kun lasit loistavat, koko koti kirkastuu. Ikkunoita ei tarvitse pestä kovin usein, jos työn tekee asianmukaisilla puhtailla välineillä kerralla oikein. Pinnat pysyvät parhaiten puhtaina, kun ne pestään oikein kaksi kertaa vuodessa. Tarkoitukseen sopivilla välineillä tehty ikkunanpesu, kerran keväällä ja kerran syksyllä, riittää useimmille.

Mukavin sää ikkunoiden pesuun on leuto, puolipilvinen kevätpäivä. Jos mahdollista, valitse ikkunanpesuun tyyni päivä tai pese aurinkoisella ilmalla ikkunat varjon puolelta. Suora auringonpaiste ja tuuli kuivattavat ikkunan liian nopeasti, jolloin raitoja voi olla vaikea välttää.
Tarvitset sangon pesuliuosta varten, siivousliinan ja pesuaineeksi esimerkiksi astianpesuainetta. Viimeistelyyn sopii nukkaamaton ikkunaliina.
Puhdista pölyt sälekaihtimista, ikkunanpielistä ja ikkunanlaudalta. Peitä ikkunan alapuolella oleva lattia. Ota sälekaihtimet ja verhot sivuun ennen pesua.
Vältä roiskeet ja valuva vesi. Käytä vettä kohtuudella ja purista pesimestä ylimääräiset vedet pois ennen pesua. Pesuainetta riittää muutama tippa 3-4 litraan vettä. Jos pesuainetta on liikaa, se jättää lasin pintaan nopeasti uutta likaa keräävän kalvon. Kun et käytä pesuainetta liikaa, sinun ei tarvitse huuhdella ikkunaa.
Pese todella likainen ulkoruutu pariin kertaan ennen lastan käyttöä. Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, niin saat puhdasta jälkeä kertapesulla.
Valitse sopivan kokoinen ikkunankuivain. Kuivaa ikkunat yhdensuuntaisin vedoin ja kuivaa kuivain jokaisen vedon jälkeen liinalla. Pidä ikkunalasta lasiin nähden pystyssä kulmassa ja älä paina lastaa lasia vasten. Kuivaa lopuksi nurkat ja reunat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla.
Anna pestyn pinnan kuivahtaa rauhassa, jotta ikkunoiden väliin ei synny huurua.

(Lähteet: Martat ja Sinituote)

 

7ikkunat