UKK Instituutin liikkumisen suosituksessa kerrotaan terveyden kannalta riittävästä liikunnasta. Päivitetty liikkumisen suositus huomioi entistä vahvemmin hyvinvoinnin kokonaisuuden.

Uudistetussa suosituksessa on vanha tuttu ydin: sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi yhä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa.
Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Liikkuminen on reipasta, jos pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta.
Rasittavaksi liikkuminen määritellään, jos puhuminen on hankalaa hengästymisen takia.

Kaikki liike lasketaan
Uudistetusta suosituksesta on poistunut vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan.
Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Jokainen askel kannattaa: kotiaskareet, kauppareissut ja muut tavalliset puuhat. Valitse tilanteen mukaan esimerkiksi portaiden käyttö hissin sijaan, koiran ulkoilutus, pihatyöt, kävelypalaveri, perheliikunta. Paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä, mitä useammin, sen parempi.
Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää niveliä. Liikuskelu aktivoi lihaksia sekä vähentää kehon kuormittumista.
Uutta liikkumisen suosituksessa on myös unen mukaan ottaminen liikkumisen rinnalle. Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri. Tiedät nukkuneesi tarpeeksi, kun heräät virkeänä.

(Lähde: UKK Instituutti)

9raput

 Tavallinen arki tarjoaa monia mahdollisuuksia liikkumiseen

 9jogging

Reipasta liikkumista suositellaan vähintään kaksi ja puoli tuntia  viikossa.