Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, nauraa, laulaa tai puhuu. Ilmavälitteiset tartunnat ovat mahdollisia etenkin sisätiloissa, jos ilmanvaihto on huono. Riittävät etäisyydet, ihmismäärien rajoittaminen, hyvä ilmanvaihto ja kasvomaskien käyttö vähentävät tartunnan riskiä arkielämässä.

Maskien käyttö ei korvaa muita koronaviruksen ehkäisykeinoja. Käsienpesu, yskimishygienia, turvavälit ja väkijoukkojen välttely ovat edelleen ensiarvoisen tärkeitä.
Kaikki eivät kuitenkaan voi käyttää maskeja terveysongelmien vuoksi. Sen vuoksi on tärkeää, että jokainen, jolle suojain sopii, käyttäisi sitä suojellakseen myös muita.
Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo, että astmaa sairastavat saattavat kokea suojaimen aiheuttaman hengitysvastuksen niin suureksi, että he eivät pysty käyttämään suojainta. Kukaan muukaan tuskin kokee suojaimen käyttöä erityisen miellyttäväksi, mutta astmaatikoille se voi olla mukavuushaitan lisäksi terveysriski.
- Suojaimen käyttöön vaikuttaa olennaisesti sen käyttömukavuus. Suojaimet saattavat huurruttaa silmälasit, hengitys ja puhuminen vaikeutuu ja helteisenä päivänä olo tuntuu tukalalta. Sen vuoksi hengityssuojainten hankintaan kannattaa kiinnittää huomiota, Vuorenmaa toteaa.

Valitse itsellesi sopiva
Anne Vuorenmaa kehottaa maskeja hankittaessa ottamaan huomioon niiden erilaiset ominaisuudet ja miettimään, mikä malli on omaan käyttöön paras mahdollinen. Allergisen tai astmaa sairastavan on hyvä muistaa, että maskin kuitumateriaalissa voi olla ominaistuoksu. Kiinnitysnauhat ja suojaimet saattavat ärsyttää herkkää ihoa, vaikka kuminauhamateriaalit ovat suurimmaksi osaksi lateksittomia. Toisaalta metallinen nenäosa saattaa sisältää nikkeliä. Allergisia iho-oireita on havaittu aiheutuvan joidenkin maskien yläreunan pehmusteosasta.
Voimakkaalta haiseva maski voi antaa viitteitä kemikaalijäämistä. Kankaisetkin maskit on voitu käsitellä esimerkiksi formaldehydillä, mikä voi aiheuttaa oireita. Siksi ne pitää pestä myös ennen käyttöönottoa.
Mikäli epäilee, että maskit sisältävät haitallisia kemikaaleja, tietoa voi pyytää maskien toimittajalta. Ilmoituksen voi tehdä myös Tukesin verkkosivujen kautta, jos herää epäilys siitä, että tuotteessa on puutteita tai se aiheuttaa vaaraa terveydelle.

Hoida ihoa maskin alla
Maskit voivat sekä pahentaa jo olemassa olevia iho-ongelmia sekä aiheuttaa varsinaisia allergisia reaktioita, jotka ovat harvinaisempia. Maskin alle kertyy kosteaa hengitysilmaa, joka hiostaa ja hautoo ihoa. Se voi pahentaa esimerkiksi aknea, ruusufinniä tai kasvoihottumia. Etenkin rasvaisuuteen taipuvaisella iholla epäpuhtaudet lisääntyvät kasvomaskin kanssa helposti. Pulmalle on jo nimikin: maskne eli maskin aiheuttama akne.
Puhdista iho aamuin illoin puhdistusaineella ja käytä kevyttä, öljytöntä päivävoidetta. Vältä ihon koskettelua, hankausta ja nyppimistä. Vaihda kasvomaski puhtaaseen mahdollisimman usein ja muista, että raikas ulkoilma tekee hyvää iholle.

 

(Lähde: Evidensia Eläinlääkäripalvelut)

 

15kangasmaski

Kansanmaskin eli kangasmaskin tarkoitus on ehkäistä pärskeiden leviämistä, ei suojata käyttäjäänsä.

 15maski

Kaikentyyppisten maskien suojatehoon vaikuttaa niiden materiaali, istuvuus kasvoilla ja oikeanlainen käyttö.