Seutulainen 6/2017

Laserhoitoon ja lymfaterapiaan erikoistunut Hämeen Hoitotalo avasi hiljattain uuden laservastaanoton Tammelan torille, Tunnekeskus Lumpeenkukan tiloihin.
Parikymmentä vuotta sairaaloissa ja terveyskeskuksissa röntgenhoitajana toiminut Johanna Immonen kiinnostui lääketieteellisen laserin käytöstä hoitomuotona. Kouluttauduttuaan laser- ja lymfaterapeutiksi kuusi vuotta sitten, hän avasi yrityksensä Hämeen Hoitotalon toimipaikat Hollolaan ja Lammille, ja tänä keväänä myös entisille kotikonnuilleen Tampereelle.

– Laser on hyvin monipuolinen, tulehdusta ja kipua poistava hoitokeino. Solun toimintaa elvyttävällä laservalolla voidaan vaikuttaa paikalliseen immuunipuolustukseen. Se muun muassa tehostaa verenkiertoa ja vapauttaa endorfiineja.

– Laserhoitoon hakeutuu ihmisiä, jotka etsivät vaihtoehtoa jatkuvalle särkylääkitykselle ja kortisonihoidoille. Sen avulla pystytään lisäämään paljon terveitä vuosia.

 
Rohkaisevia hoitotuloksia

– Tyypillisin vaiva, jota laserilla hoidetaan, on polven kuluma. Iskias, niska-, lonkka- ja selkäkivut, jännetuppitulehdus ja poskiontelon tulehdus ovat myös tavallisia hoidettavia ongelmia, Johanna luettelee. - Laseria käytetään aknessa ja haavanhoidossa ja sillä parannetaan myös urheiluvammoja sekä tapaturmien aiheuttamia kipuja esimerkiksi nyrjähdyksissä

Hämeen Hoitotalossa on käytettävissä kolme erilaista laserlaitetta. Puoli tuntia kestäviä hoitokertoja annetaan 3-5 kertaa viikon välein. Akuuteissa kivuissa, kuten nyrjähdyksissä, saattaa riittää yksi käsittelykerta.

– Noin 90 prosenttia hoidettavista asiakkaista saa laserista apua ongelmaansa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hakeudutaan hoitoon, sitä parempia tuloksia saadaan, Johanna Immonen muistuttaa.  

 
Huolellisesti tutkittua tietoa

Laserhoito on kivuton, mutta hoidon jälkeen voi tulla voimakas väsymys tai hoidettava kohta saattaa hetkellisesti tulla entistä kipeämmäksi. Tämä kertoo siitä, että keho reagoi hoitoon. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkityksessä olevalle ei anneta laserhoitoa kilpirauhaseen, koska sen vaikutus voi häiritä lääkkeiden vaikutusta. Myöskään raskaana olevia ei hoideta vatsan alueella, vaikka sikiölle aiheutuvaa riskiä ei olekaan todettu.;

Lasertekniikkaa on tutkittu jo 1960-luvulta asti ja siitä on tehty tuhansia tieteellisiä tutkimuksia. Suomessa lääketieteellisen laserin käyttö yleistyi 1990-luvulla. Leikkauksissa käytettävä korkeatehoinen laser on jo tuttu asia, mutta terapiakäytössä se on vielä melko tuntematon ja mielletään vaihtoehtoisten hoitojen piiriin. Moni on käynyt ottamassa laserhoitoja Virossa, ja Venäjälläkin se tunnetaan Pohjoismaita paremmin.

 
Lymfaa turvotuksiin

Hämeen Hoitotalo tarjoaa myös lymfaterapiaa, jota käytetään tuvotusten hoitoon ja nestekiertoa parantamaan. Lymfaturvotus on krooninen ja usein etenevä sairaus, jonka ainoa toimiva hoito on lymfaterapia. Aikainen terapian aloittaminen tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa voidaan turvotusta aina vähentää.

Yleisiä ovat myös erilaisten syöpien aiheuttamat turvotukset, kuten rintasyöpäleikkauksen jälkeinen käden turvotus. Reuman akuuttivaihessa ja fibromyalgian hoidossa saadaan usein hyviä tuloksia. Myös erilaisten traumojen ja leikkausten jälkitiloja voidaan hoitaa manuaalisella lymfaterapialla.

 

 laser

- Toivon, että tietoisuus laserin monipuolisuudesta lisääntyy, sanoo Johanna Immonen.