Seutulainen 7/2017

Meillä on aina aikaa asiakkaalle. Vaikka olisi kuinka kiireinen, se ei saa näkyä ulospäin. Tärkeintä on, että asiakkaalla on luottamus ja varmuus siitä, että asiat hoidetaan, toteaa yli neljä vuosikymmentä hautaustoimistoalalla työskennellyt yrittäjä Kalevi Alanen.

- Pidän työstäni erittäin paljon. Olen aina viihtynyt asiakaspalvelussa, Kalevi kertoo.

Asiantuntevasta ja huomioon ottavasta palvelusta kertoo yrityksen saama runsas positiivinen palaute. Moni omainen soittaa jälkeenpäin tai poikkeaa tuomassa kukkia, ja ihmettelee kuinka helposti kaikki järjestyikään.


Täyden palvelun talo

Jo 50-luvulla perustettu Hautaustoimisto Olavi Moisio Ky toimii Tampereen Tuomiokirkonkadulla. Kalevi ja Aila Alanen ostivat yrityksen vuonna 1989. Viimeisten kolmen vuoden ajan yrityksessä on työskennellyt Kalevin ja Ailan lisäksi myös Mikael Salo.

- Omaisen menehdyttyä ollaan usein pyörällä päästään eikä välttämättä ole aiempaa kokemusta hautaamisen järjestämisestä; usein on suuri tarve jutella, Kalevi toteaa.

- Me hoidamme kaiken tarvittavan asiakkaan toiveiden mukaan, siunausajan ja paikan, papin, kanttorin, hautapaikan sekä tarvittaessa muistotilaisuuspaikan ja tarjoilun varaamisen. Hankimme myös hautausluvan ja niin haluttaessa myös kukkalaitteen arkulle. Yhdellä istumalla järjestyvät niin kuolinilmoitukset, perunkirjoitukset kuin hautakivetkin. Tarvittaessa myös arkun kantajat hoidetaan hautaustoimiston puolesta.

Hautauksen hintaan sisältyvät hautausjärjestelyt ja asiapapereiden hoitaminen, vainajan kuljetus, pukeminen sekä arkkuun laitto.


Ympäristöystävällisiä arkkuja

Kaikki yrityksessä myytävät arkut ja uurnat ovat kokopuisia ja kotimaisia, Punkalaitumella valmistettuja.

- Arkut ovat nykyään kooltaan tilavampia ja tyyliltään suoraviivaisempia. Hapsut, tupsut ja koristeellisuus on jäänyt pois, Kalevi Alanen esittelee.

Tarjolla olevaan mallistoon kuuluu myös Ristomatti Ratian suunnittelema tervatun veneen mallinen arkku ja muut Ratian suomalaisesta luonnosta inspiraationsa saaneen Kaiho-sarjan arkut ja uurnat.

Uurnia on saatavana kankaalla verhoiltuna, puupintaisena, keraamisena ja vesistöuurnana. Kaikki mallit ovat maatuvia.

Hautaustoimisto Olavi Moisio myy Kaavin Kivi Oy:n hautakiviä, joiden laaja mallisto on nähtävissä toimistolla.

- Hautakivi voidaan toteuttaa myös omaisten toiveiden mukaisesta yksilöllisestä piirroksesta, Kalevi Alanen kertoo.

- Kivisuunnitteluohjelman avulla voidaan luoda selkeä malli siitä, miltä valmis kivi kaiverruksineen näyttää.

- Kauttamme saa myös kaiverrusten uusinnat sekä metallikirjaimien asennukset, hautakivien poissiirrot ja asennukset ja puhdistukset.


Hautaaminen muuttuu

Hautaamistavat ovat muuttuneet aikojen saatossa; myös eri puolilla Suomea on suuria eroja käytännöissä.

- Siinä missä ennen varattiin aina kirkko 40-50 hengelle, nykyisin saattoväkeä on tavallisimmillaan 10- 20 ja siunaus tapahtuu mieluiten pienessä kappelissa, Kalevi kertoo.

- Suuret seppeleet ovat vaihtuneet yhteen arkulle laskettavaan kukkaan.

Kaupungeissa ei enää välttämättä osallistuta vainajan viimeiselle matkalle sairaalasta kappeliin, kun taas maaseudulla omaiset ovat melkein aina mukana, ja maalla saattue kiertää usein vanhan tavan mukaan vielä vainajan kodin kautta.

Tuhkaukset ovat yleistyneet viime vuosina. Tampereen noin 1800 vuosittaisesta hautajaisesta yli 80 prosenttia on tuhkauksia.

 

 hautaus

Yrittäjä Kalevi Alaselle on tärkeää, että asiakas kokee aina saaneensa hyvän ja rauhallisen palvelun.