Seutulainen 8/2017

Yksi Suomen suurimmista sisustusvalaisinliikkeistä, 20-vuotias Nokian Sähkötalo, löytyy vartin matkan päästä Tampereelta. Yrityksellä on myös valaisinten verkkokauppa www.lamppukauppa.fi.

- Tarjoamme valaistusratkaisut sekä sisä- että ulkokäyttöön. Valikoimastamme löytyy vaihtoehtoja kaikkiin sisustustyyleihin, sanoo toimitusjohtaja Olli Sorva. .


Valon tarve vaihtelee iän myötä

Syksyn lähestyessä monessa kodissa pohditaan koululaisen työpisteen ja kotitoimiston valaistusta. Sama valaisin ja valaistusratkaisu ei käy jokaiselle eikä se, mikä soveltuu aikuiselle, ole lapselle paras vaihtoehto.

- Valon tarve lisääntyy iän myötä ja silmä myös mukautuu hitaammin kirkkaasta pimeään siirryttäessä. Osittain epäsuora valo sopii aikuiselle, mutta lapset ja nuoret tarvitsevat suoraa valoa. Varsinkin alle kouluikäisten 3D-näön kehittymistä tulisi tukea, muistuttaa Olli.

Kun lapsi kompuroi, ei kyse ole välttämättä kömpelyydestä. Hahmotuskyky ei vain ole vielä kehittynyt. Jollei sitä ruokita väreillä tai suoralla valolla, kehittyy se hitaammin. Vanhemmiten hämäränäkö huononee, mikä asettaa valaistukselle omat vaatimuksensa.

- Kun valon määrä kasvaa, on huolehdittava riittävästä taustavalosta, jotta ei synny liikaa kontrasteja. Pistemäisellä valolla on helposti häikäisy-ominaisuuksia sen heijastuessa vaikkapa tietokoneen ruudusta tai pöydästä.

Oikea valaistus on olennainen osa esteettömyyttä esimerkiksi senioriasunnoissa. Valon määrä on tärkeää, mutta myös kontrastiin kulkureiteillä kannattaa kiinnittää huomiota. Jos sekä seinät että ovenpielet ovat valkoiset, on niitä vaikea erottaa. Värien käyttö esimerkiksi ovipielissä ei ole vain visuaalisuutta, vaan yhdessä tarkoituksenmukaisen valaistuksen kanssa myös turvallisuustekijä.


Huomioi kaikki valon ominaisuudet

Valon määrän ja suunnan lisäksi valitaan valon värilämpötila. Päivällä työskennellessä tai lukiessa kannattaa suosia kylmempää valoa, sillä siinä silmän mustavalkoerottelukyky on parempi. Iltavalaistukseen soveltuu lämpimämpi valo.

- Nukahtamisvaikeudet voivat johtua liian kylmästä valosta. Valon värilämpötilan vaihtelu vuorokauden ajan mukaan on luontaista ihmiselle. Pelkkien päivänvalolamppujen käyttö ei välttämättä ole suotavaa.

Valaistuksen ominaisuudet vaikuttavat yllättävän paljon muuhunkin kuin näkemiseen ja monet asiat ovat korjattavissa oikealla valaistuksella. Tietynlainen valo rauhoittaa, toinen virkistää. On tärkeää tehdä valinnat yksilöllisesti. Pääkipukin voi johtua vääränlaisesta valosta tai heijastuksista.

- Kun valopisteitä on riittävästi, valaistusta voidaan vaihdella tarpeen mukaan. Valaisimen on myös esteettisesti sovittava kodin ilmeeseen.


Valonohjaus ei ole enää luxusta

Valonohjausjärjestelmät kasvattavat jatkuvasti suosiotaan ja ovat nykyisin hintatasoltaan normikuluttajan ulottuvilla. Perusratkaisun paikallisohjauksella saa parilla sadalla ja järjestelmää voi myöhemmin laajentaa etäohjaukseen.

Philips Hue -järjestelmässä voi säätää valojen värilämpötilaa ja kirkkautta mobiililaitteella tai perinteisellä valokatkaisimella.

- Halutessasi myös paikannus toimii – saapuessasi pihapiiriin kännykkä mukanasi, valot syttyvät automaattisesti. Valonohjausjärjestelmä ei välttämättä edellytä kodin kaikkien valaisinten uusimista.

- Jos valaisimessasi on kierrekantainen poltin, ei valaisinta välttämättä tarvitse vaihtaa. Soveltuvuus järjestelmään kannattaa testata HUE-yhteensopivilla LED-polttimoilla. Järjestelmä on myös yhteensopiva monen muun valmistajan tuotteiden kanssa, kertoo Olli.

Kotivalaistukseen on tänä päivänä tarjolla lukuisia vaihtoehtoja, joihin tutustuessa runsaudenpula voi iskeä. Aiheeseen kannattaa kuitenkin paneutua, koska onnistuneet valaisinvalinnat palkitsevat joka päivä.

- Kun koti on tyylikkäästi ja riittävän tehokkaasti valaistu, siellä viihtyy koko perhe. Myös sisustus pääsee siten kunnolla oikeuksiinsa. Myymälässämme kannattaa poiketa aina, kun valaistusasiat ovat ajankohtaisia, kiteyttää Olli Sorva lopuksi.

 nokiansahkotalo