Seutulainen 8/2017

Lempäälän-Vesilahden Työttömät ry:n ylläpitämässä tekstiilin kierrätyspajassa kankaat kokevat muodonmuutoksen ja saavat uuden elämän. Pari vuotta toiminnassa ollut Leveteks-puoti täydentää yhdistyksen kierrätyskeskusten kimaraa, joita ovat Kierrätyskeskus Varikko sekä KierrätysPuoti.

Lempäälän Naperonpolulla sijaitseva paja ottaa vastaan kaikenlaista tekstiiliä ja ompelutarvikkeita. Myös nukkaantuneet ja rikkinäiset huolitaan, kunhan ne ovat puhtaita, hajuttomia ja kuivia.

- Meidän kauttamme kulkee 40 000 kiloa tekstiiliä vuodessa. Se on todella paljon, kun ottaa huomioon, että Lempäälässä on vain reilut 22 000 asukasta.

Vastaanotetut kankaat lajitellaan kunnon ja materiaalin mukaan jatkojalostusta varten. Parhaimmassa kunnossa olevat vaatteet myydään Puodissa tai luovutetaan UFF:lle.

Kankaanpaloista ommellaan myyntiin mitä mielikuvituksellisempia esineitä pehmoleluista säilytyskoreihin ja keppihevosista pipoihin.

- Kaikki mallit ovat työntekijöiden kehittämiä; täällä saa todella toteuttaa luovuuttaan, Leveteksin ohjaaja Nina Vallius toteaa.

Yksi pajan hienoimmista innovaatioista on ulkosäätäkin kestävä koiranpeti tai löhötyyny, joka syntyy vanhoista sateenvarjojen kankaista.

- Meillä on käynnistymässä juuri projekti, jonka tarkoituksena on ommella 500 kauppakassia jämäkankaista.


Mikään ei mene hukkaan

Leveteksin paja hyödyntää lähes kaiken materiaalin.

- Muuten käyttökelvottomista kankaanpaloista tehdään huoltoliinoja muun muassa autokorjaamoille ja painotaloihin. Loput lähetetään Pohjanmaalle matonkuteiksi tai lahjoitetaan kouluille ja päiväkodeille askarteluun. Napit ja vetoketjut otetaan talteen, kangassilput lähetetään öljyn imeytysmattojen valmistajalle, Nina luettelee.

- Energiajätteeksi menee vain häviävän pieni prosentti.

Kierrätyspaja on saanut lahjoituksena kangaspuut, joka päivä ahkerassa käytössä olevan pyykkikoneen sekä ompelukoneet ompelimoon, jossa tehdään vetoketjun vaihtamisen ja lahkeiden lyhentämisen kaltaista pientä korjausompelua.

Kierrätyksessä työskentelee ihmisiä eri tukimuodoin, työkokeilusta kuntouttavaan toimintaan ja palkkatukeen.

Aiemmin kirpputoriyrittäjänä ja käsityöpuodissa työskennellyt Nina Vallius tuli taloon samaan aikaan kun yhdistys perustettiin. Keskustan Puodin hän pisti pystyyn toisen ohjaajan, Jaana Uotilan kanssa.

- Tämä on ollut todella vaihtelevaa työtä. Joka päivä on kuin joulu, eikä koskaan tiedä minkälaista tavaraa tuodaan sisään.


Kolme toimipistettä

Sotavallantiellä sijaitseva Kierrätyskeskus Varikko puolestaan ottaa vastaan ehjiä huonekaluja, mattoja, tauluja ja isompaa kodin irtaimistoa, mukaan lukien metalli-, puu- ja sähkötarvikkeet. Kuljetuspalvelu noutaa tavaroita korvausta vastaan.

Pienempää kodin irtaimistoa, kirjoja, vaatteita, koriste-esineitä ja astioita, voi viedä KierrätysPuotiin Atrantielle, jossa palvelee myös kahvila.

Kierrätyspisteet toteuttavat työttömien kuntoutusta, työharjoittelua sekä työelämän valmennusta. Lempäälän-Vesilahden Työttömät -yhdistyksen tärkeimpänä tavoitteena on toimia työttömyyden vähentämiseksi sekä työttömien hyvinvoinnin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.

 leveteks

- Meillä on täällä sellainen porukka, jolla mielikuvitusta riittää, vakuuttaa Nina Vallius esitellen sateenvarjokankaista tehtyjä jättityynyjä.