Seutulainen 9/2017

Suomalaisten kotien tekstiilit ovat jo pitkän aikaa noudattaneet hyvin pelkistettyä trendiä. Kodin verhot ovat kaikkialla ne samat vitivalkoiset, useimmiten yksiväriset, kuviottomat. Valkoisen rinnalle nostettava väriskaala liikkuu pääasiassa harmaan eri sävyissä.

- Halusimme tuoda tekstiileissä esiin vaihtoehtoja, jotka kertovat ennenkaikkea rohkeudesta noudattaa omaa mielipidettä. Päätimme luoda sellaisen malliston, joka kestää aikaa ja joka tarjoaa jokaiseen tilaan ja makuun jotakin, kertoo Anna Kärki Vilpola -mallistosta.

Vuonna 2013 Akaassa lanseerattu Vilpola-mallisto pohjautuu vuosikymmenten kokemukseen tekstiilialalla. Mallisto on saanut nimensä perustajillensa tärkeän paikan mukaan ja sen tarina vie aina 60-luvulle asti. Vilpolassa on mukana ainoastaan suomalaisten suunnittelijoiden malleja; suunnittelijoita on tällä hetkellä mukana kymmenkunta ja kuoseja on noin kolmekymmentä. Lähes jokaisesta löytyy useita värivaihtoehtoja.

Vilpolaa on saatavana kymmenistä kangasliikkeistä ympäri Suomen.

- Mallisto kasvaa koko ajan; otamme uutta vastaan aina kun uusia ideoita ja sopivia kuoseja löytyy, kertoo markkinointivastaava Mira Palander.

- Suomalaisuus, itsevarmuus ja ajattomuus toimivat malliston inspiraationa, joten niillä ehdoilla valitsemme myös kuosimme. On tärkeää, että Vilpolaan valittu kuosi kestää trendien vaihtelussa.


Omannäköiset valinnat nousussa

Kuosit ovat persoonallisia ja ne tarjoillaan eri värivariaatioina. Joissakin kuoseissa kangas on paksumpaa laatua, osa on läpikuultavaa. Joistain kuoseista löytyy kerniliinaakin. Vilpolaan kuuluu lisäksi kolme kaitaliinamallia.

Kertoessaan kuosiensa taustoja suunnittelijat paljastavat ideoidensa syntyneen muun muassa suomalaisesta maalaismaisemasta, kansansaduista tai rantaveden hiomista kivistä.

Esimerkiksi raikas Ali-kuosi on inspiroitunut rintamamiestalon keittiön lattiasta, Apila-malli puolestaan kertoo rakkaudesta Lapin luontoon ja nokkela Laidun kertoilee tarinaansa maaseudun rauhasta.

Mira Palanderin henkilökohtainen suosikkikuosi on Omenankukka. Anna Kärki puolestaan yllätti itsensä ihastumalla Tussikukka-kankaaseen. Molemmat mallit kuuluvat Vilpolan kysytyimpiin kuoseihin, muun muassa mallien Lehvä ja ja Henkäys rinnalla.

- Viime vuosina tekstiilialan haasteena on ollut kangaskauppojen määrän vähentyminen. Moni kauppa on lopetettu yrittäjän eläköityessä eikä nuoria jatkajia tahdo alalle löytyä, Anna Kärki toteaa.

- Hiljattain on kuitenkin ollut merkkejä siitä, että ala olisi virkistymään päin. Ihmiset ovat ryhtyneet taas entistä enemmän ompelemaan itse verhoja, varsinkin kun nykykodeissa ikkunoiden korkeus ja leveys ei aina sovi valmisverhojen standardimittoihin.

- Haaveenamme on lähteä esittelemään Vilpolaa maailmallekin, erityisesti Eurooppaan, Japaniin ja Kanadaan, hän paljastaa.

Vilpola kauniine tunnelmakuvineen on monipuolisesti esillä malliston uusilla nettisivuilla.

 vilpola makkari

Ali-kuosi sängyn päällä tuo mieleen itämaiset ornamentit, ikkunalla hauskasti retroon vivahtava Gudde loihtii kolmiulotteisen vaikutelman.

 vilpola ompelu

Vilpola-mallisto panostaa suomalaiseen designeen, joka kestää ajan tuulahduksia.

 vilpola oloh

Tussikukka-verhot täydensivät tämän olohuoneen ilmeen. Suosittua kuosia saa kuudessa eri värissä.