Seutulainen 9/2017

Täyden palvelun rengasliike Oriveden Kumikorjaamo Ky on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1965. Perheyritystä pyörittää nyt Johanna Rantala, hän on työskennellyt yrityksessä vuodesta 1984 alkaen.

- Yrittäjäksi siirryin vuonna 1992. Kiinnostus alaan on tullut varmaan jo äidinmaidossa ja olen aina ollut kiinnostunut myös teknisistä asioista. Ehdottomasti parasta työssäni ovat asiakkaat ja toimenkuvan monipuolisuus, Johanna kertoo.

Jotkut asiakkaat ovat asioineet Oriveden Kumikorjaamossa jo aivan alusta asti. Paikkakuntalaiset tietävät, kenen puoleen rengasasioissa kääntyä, mutta myös kesämökkiläiset ja entiset orivesiläiset kurvaavat tuon tuostakin yrityksen pihaan.

- Monet asiakkaistamme tunnen nimellä ja muistan, minkä merkkinen auto heillä on ja millaiset renkaat siihen viimeksi on laitettu, Johanna hymyilee.

- Aivan alussa uskottavuus oli koetuksella, kun rengasalan yrittäjänä olikin nainen. Nykyisellään sitä ei enää ihmetellä, mutta toisinaan vieläkin joku ensikontaktia ottava kysyy, löytyisikö talosta joku, joka tietäisi renkaista. Silloin totean, että tässähän minä olen, hän nauraa.

Johannalla on aina työhanskat taskussa, jotta voi tarttua mihin tahansa hommaan.

- Hallinnollisten ja asiakaspalvelutehtävien ohella teen konkreettisia töitä aina, kun aika siihen riittää.


Renkaat ja vanteet tarpeen mukaan

Oriveden Kumikorjaamon kunnia-asiana on löytää ratkaisu kaikkiin asiakkaan rengaskysymyksiin. Yritys paitsi myy renkaita ja vanteita, tekee myös kaikkia renkaisiin liittyviä korjauksia, myös erikoisempia lukkovannetöitä ja suolatäyttöä. Pieniä huoltotöitäkin tehdään aika- ja laiteresurssien puitteissa.

- Miehet luovat aina yleissilmäykseen autoon muutoinkin ja huomauttavat, jos havaitsevat teknisiä vikoja, laakeri-, jarru- tai alustaongelmia.

Yli puolet asiakkaista hurauttaa paikalle henkilöautoilla, mutta yrityksellä on vankka osaaminen myös raskaasta kalustosta. Edustuksessa olevia merkkejä ovat mm. Bridgestone, Nokia ja Michelin, mutta tarjolla on toki myös muita merkkejä.

- Käytännössä meiltä saa mitä renkaita vaan. Periaatteenamme on, että jollei varastostamme tai yhteistyökumppaniltamme asiakkaan haluamaa merkkiä löydy, sitten se tilataan erikseen. Sama pätee vanteisiin, Johanna painottaa.

Renkaat vaihdetaan nonstoppina tulojärjestyksessä odottaessa. Autonsa voi tuoda myös aamulla paikalle ja noutaa työpäivän päätyttyä.

- Toki, jos jollakulla on jokin akuutti meno, tai joku ei vaikkapa sairauden takia pysty kovin pitää aikaa odottamaan, huomioimme tilanteen tapauskohtaisesti. Sesonkiaikana palvelemme pidempään ja lisäämme henkilöstöä.


Aina apua

Oriveden Kumikorjaamossa tartutaan erikoisempiinkin töihin ja jos oma tietotaito loppuu, käytetään hyödyksi yhteistyökumppaneita.

- Asiakkaan ei tarvitse lähteä meiltä tyhjin käsin apua saamatta, vaan aina etsimme jonkinlaisen ratkaisun. Olemme joskus paikanneet sukellusta harrastavan porukan kumiveneen, mikä oli haastavaa, sillä emme tienneet, mistä materiaalista se oli tehty. Erään kerran hevostilallinen toi hevosensa leikkipallon paikattavaksi, mutta opastimme häntä käytännöllisempään ratkaisuun, eli ostamaan uuden. Lasten polkuauton renkaitakin olemme korjanneet, Johanna muistelee.

- On asiakkaalla mikä tahansa kumiin tai renkaisiin liittyvä kysymys, kannattaa aina soittaa meille.

Vaikka renkaat ovat edelleen mustia ja pyöreitä, on ala muuttunut vuosien varrella. Uutta teknologiaa ja tietoa on tullut runsain mitoin, testausmenetelmät kehittyneet ja autojen tekniset vaatimukset lisääntyneet. Myös tiet, nopeudet ja kuljettajien ajotottumukset ovat muuttuneet.

- Pidämme osaamisemme ja kalustomme aina ajan tasalla. Haluaisin muistuttaa tielläliikkujia huolehtimaan renkaidensa kulutuspinnoista, kesän aikana esimerkiksi renkaat saattavat kulua yllättävänkin paljon ja vesiliirtoon joutumisen riski kasvaa merkittävästi. On myös muistettava pulttien jälkikiristys alumiinivanteissa, sillä sen laiminlyönti saattaa aiheuttaa vaaratilanteita niin itselle kuin muille.

 kumikorjaamo

Johanna Rantala vetää hanskat käteensä ja tarttuu konkreettisiin töihin aina tarvittaessa.

 kumikorjaamo koira

Oriveden Kumikorjaamon Johanna Rantalalta saa vastauksen kiperiinkin rengas-alan kysymyksiin. Asiakkaita vastaanottaa toisinaan myös Rossi-boxeri.