Seutulainen 10/2017

Suoraman Apteekki osallistuu jälleen valtakunnalliseen Porraspäivät-tapahtumaan 8. marraskuuta. Apteekin väki odottelee tapahtumaan osallistujia Kariahteen portaiden yläpäässä Pikonkankaalla Peiponpolulla, ​​kolmen kilometrin ​päässä apteekilta.
Noin 150 askelman nousun jälkeen tasanteella tarjoillaan glögiä, arvontalappuja sekä ​jaetaan Kunnossa kaiken ikää -ohjelma​n​ liikuntamateriaalia​.

Kangasalan kunnan ravitsemussuunnittelija Hilpi Linjama on mukana kertomassa ​liikkujan välipaloista ja ruokailusta​. Mukana on myös Kisa-Eagles Kangasalan ​pelaajia​ avustamassa tapahtumaa.
    - Tavoitteena on, että jokaisesta noususta lahjoitetaan summa erityislasten liikuntaseura Special Hockey Kangasalan toimintaan, kertoo farmaseutti Erja Kortesmaa Suoraman Apteekista. Apteekin lisäksi tapahtumaa järjestävät Kangasalan Sanomat ja Kangasalan kunta.
    - Porraspäivät on ilmainen ja matalan kynnyksen tapahtuma. Kaikki ovat tervetulleita nousemaan portaita oman kuntonsa mukaan, eikä tarvita mitään erityisvarusteita, Erja muistuttaa.
Viime vuonna Porraspäivät sai Kangasalla koolle noin 140 kuntalaista. Jotkut nousivat raput parikymmentäkin kertaa, osa tyytyi yhteen kiipeämiseen.


Koko Suomi rappusilla

Kampanjan tavoitteena on herätellä pieniin, jokapäiväisiin valintoihin oman terveyden edistämiseksi. Valtakunnallisia Porraspäiviä vietetään vuosittain marraskuussa, ja vuonna 2017 Porraspäivät ovat 6.–12.11. Vuoden 2016 Porraspäivissä oli mukana lähes 470 työyhteisöä ympäri Suomea.
Kampanjaviikon aikana kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan muun muassa erilaisin portaiden läheisyyteen kiinnitettävin materiaalein. Kampanjaa toteuttaa Kunnossa kaiken ikää -ohjelma.

 

Pieni hengästyminen tekee hyvää
Portaiden nousemisella on kiistattomia terveysvaikutuksia. Se vahvistaa lihaksia, parantaa kestävyyttä ja vaikuttaa erityisesti reisi- ja pakaralihaksiin.
Päivittäisen arkiliikunnan merkitys energiankulutukselle on kokonaisuudessaan suurempi kuin liikuntaharrastuksen, sillä arkiliikunta vaikuttaa pitkin päivää.
Portaiden käyttö hissin tai liukuportaiden sijaan on helppo tapa lisätä liikkumista. Rappusten käveleminen ylös vastaa teholtaan hölkkää; niinpä jo muutamien minuuttien yhtäjaksoinen portaiden kiipeäminen päivässä parin kuukauden ajan voi parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa.
Lisäksi porraskävely harjoittaa koordinaatiota ja tehostaa aivojen toimintaa. Eräs kanadalaistutkimus laski, että aivot nuortuivat puoli vuotta jokaista päivittäin noustua kerrosväliä kohden.

 9juoksu

 

 9kengat