Omina itsenäisinä yksiköinään toimivat AC-paneelit edustavat aurinkosähköalan viimeisintä uutuutta.

- All in one -ratkaisussa käytetään suomalaista suunnittelua olevia FixSun-vaihtovirtapaneeleita, joista jokaisessa on oma pieni sisäänrakennettu invertteri, paljastaa Aku Hytönen, FixSun-aurinkopaneeleita myyvän PanelMasters Oy:n toimitusjohtaja.
Uusien mullistavien vaihtovirtapaneelien inverttereillä on 25 vuoden takuu tuotolle ja tuotteelle. Näin järjestelmän takaisin maksuaika lyhenee huomattavasti, kun invertteriä ei tarvitse uusia kymmenen vuoden välein. Vaihtovirtapaneelien hankintakustannukset ovat kuitenkin täysin kilpailukykyisiä perinteiseen järjestelmään verrattuna.

Sijoittelu vapaampaa
Tavallisessa järjestelmässä paneelit asennetaan samalle katon lappeelle yhdenmukaiseen kaltevuuskulmaan, mutta vaihtovirtauutuudessa vaihtoehdot ovat laajemmat. Kukin omana yksikkönä toimiva vaihtovirtapaneeli voidaan asentaa mihin vain.
Optimaalista auringonvaloa voidaan hakea asentamalla osa paneeleista vaikkapa aamunkoiton puolelle, osa auringonlaskun suuntaan; paneeli voidaan sijoittaa myös seinälle, eri rakennukseen tai maahan. Tämän tuoreimman innovaation mukaisesti vanhoja paneeleita voidaan päivittää yhdistämällä joukkoon uusia tehokkaampia, samalla yksi- ja monikiteisiä malleja voidaan yhdistää keskenään.
- Omalta tietokoneeltaan voi seurata, analysoida ja optimoida jokaisen paneelin toimintaa erikseen, ja tarvittaessa suunnitella niiden uudelleen sijoittamistakin, kertoo Aku Hytönen.

Ajanmukaiset ratkaisut
Paneelien pinta on itsepuhdistavaa materiaalia. Samanlaisia laseja käytetään valtamerilaivoissa ja suurissa lasirakennuksissa. Invertterin MPPT-hyötysuhde on 99,8 prosenttia.
- Suomeenkin varmasti tulee jossain vaiheessa tiukemmat vaatimukset aurinkopaneelien paloturvallisuudesta. Uudet AC-paneelit täyttävät nämä vaatimukset jo valmiiksi.
Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva PanelMasters on suomalaisten GreenEnergy Finland Oy:n ja Figmentor Oy:n jälleenmyyjä. FixSun-aurinkopaneeleita valmistuttava Figmentor Oy on sitoutunut avustamaan World Visionin metsitysmenetelmää. Hankkeen mukaisesti jokaista myytyä paneelia kohden kunnostetaan 1000 neliön metsäalue.
- PanelMasters hakee nyt muutamia referenssiasiakkaita sopivin ehdoin, Aku Hytönen vinkkaa.

 

12 paneeli

Aurinkopaneelien oikealla sijoituksella ja suuntauksella voi optimoida energiantuoton. Paneelia esittelemässä Jaana Joensuu PanelMastersilta.