Aurinkosähkön pientuotannon suosio on jatkanut loistavaa nousuaan. Tämä energiamuoto on paitsi tehokas ja sähkölaskua pienentävä, myös äänetön, saasteeton, ympäristöystävällinen ja kestävää kehitystä tukeva.

Aurinkopaneelit ovat pitkälti huoltovapaat. Järjestelmät eivät sisällä kuluvia osia, ja tavallisesti sateet riittävät puhtaanapitoon. Käyttökustannukset jäävät mataliksi.
Tyypillinen aurinkosähköjärjestelmän hankkija on omakotitaloasukas, jonka koti lämpiää sähköllä. Aurinkovoimaloita asennetaan hyvin paljon myös vapaa-ajan asunnoille.
- Hyvän kysynnän vuoksi kannattaa paneelien toimittajiin olla ripeästi yhteydessä, jos mielii omaa voimalaa vielä täksi kesäksi, myyntipäällikkö Aarne Haikonen Koillis-Satakunnan Sähköstä muistuttaa.

Kesällä valoa riittää

Aurinkopaneelit eroavat toisistaan pääasiassa tehon, koon sekä hyötysuhteen osalta. Peruspaneeli on teholtaan noin 250 – 350 wattia ja sen koko vaihtelee noin 1,6–2 neliömetrin välillä.
Paneelien optimituotto on määritelty olosuhteisiin, joissa ne sijoitetaan täysin etelään päin suuntaavalle, kaltevuudeltaan 45-asteiselle katolle, jota ei varjosta korkeat puut.
Suomessa paras aurinkosesonki kestää huhtikuusta lokakuuhun. Aurinkopaneelien paras hyöty näyttäytyy asunnon ilmastoinnissa ja viilentämisessä kesällä, jolloin auringon säteilyä riittää yltäkylläisesti.
Oman voimalan ylimääräisen sähkön voi myydä sähköyhtiölle, joka maksaa siitä käypää tuotantohetken mukaista tukkuhintaa. Energiaviraston ohjeen mukaan jakeluverkko voi laskuttaa asiakasta oman tuotannon siirrosta enintään 0,09 senttiä per kilowattitunti. Aurinkovoimala pyritään jo lähtövaiheessa mitoittamaan siten, että asukas käyttää suurimman osan tuottamastaan sähköstä itse.

Kehittyvää tekniikkaa
Vuosien mittaan paneelikohtaiset tehot ovat kasvaneet ja hankintahinnat laskeneet.
- Valmistustekniikan kehittyminen ja kysynnän kasvu tulevat ohjaamaan hintakehitystä, Aarne Haikonen toteaa.
Pohjois-Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella toimiva Koillis-Satakunnan Sähkö Oy on myynyt aurinkosähköllä toimivia pienoisvoimaloita vuodesta 2016 asti.
Yhtiö myy Suomen oloissa testattuja ja suomalaisella kiinnitysrakenteilla asennettavia Wirtasetti -aurinkovoimaloita. Niissä käytetyt kaksoiskennot on laserteknologian avulla leikattu puoliksi, millä saavutetaan suorituskyvyn ja kestävyyden kannalta merkittäviä hyötyjä. Lumisella katolla nämä yksittäiset paneelin puolikkaat vapautuvat lumikuormasta tehokkaammin kuin suuremmalla mitoituksella valmistetut paneelit.

Vihreää asumista

Rakentaminen rasittaa huomattavasti luonnonvaroja. Sen ympäristövaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen etenkin rakennuksen käytön aikaisina ympäristökuormina, esimerkiksi energian- ja vedenkulutuksena sekä hiilidioksidipäästöinä.
Suunnitteluvaiheen ratkaisuilla voidaan huomattavasti vaikuttaa rakennuksen elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin ja kustannuksiin.
Keskeiset rakennuksen ympäristövaikutukset liittyvät energiankulutukseen. Rakennuksen energiatehokkuus pyritään varmistamaan niin energiamuodon kuin Sähköntuotannossa uusiutuvia energialähteitä voidaan hyödyntää aurinkopaneeleiden ja pientuulivoimaloiden avulla. Rakennuksiin integroitu energiantuotanto on helppo toteuttaa uudiskohteissa, mutta hyvällä suunnittelulla mahdollista myös korjausrakentamisen yhteydessä.

 

9aurinkopaneelit

 Uudisrakentamisessa tultaneen suuntaamaan katot optimaalisesti aurinkovoimaa silmällä pitäen.