Oriveden Eräjärven rantamilla sijaitsevan 115-vuotiaan Vihasjärven kansakoulun avarat luokkahuoneet, vanhanajan ulkorakennukset aittoineen ja kellareineen huokuvat nostalgista kyläkoulun tunnelmaa.

Vihasjärven kansakoulu edustaa Pirkanmaata valtakunnallisessa Kansakoulut Kartalla -hankkeessa. Kolmenkymmenen kohteen yhteismarkkinointiprojektin tarkoitus on tuoda kansakoulut takaisin ihmisten arkeen ja tuoda heille elämyksiä, kokemuksia ja vaihtoehtoja. 

Useassa mukana olevassa kansakoulussa toimii kesäkahvila ja sisustusmyymälä; ne kätkevät sisäänsä myös kotieläinpihoja, taidenäyttelyitä ja harrastuspuoteja. Joissakin on myös majoitusta.

- Yhteistyön tavoitteena on tuoda nämä palvelut ihmisten tietoisuuteen, tarjoten asiakkaille persoonallisia kokemuksia. Isompana joukkona voimme vaikuttaa suomalaiseen matkailuun ja markkinoida osaamista myös ulkomaisille matkailijoille. 

- Hanke on otettu todella hyvin vastaan, iloitsee projektin työryhmää vetävä Lilli Härmä-Leinonen. 

Rautatie-esitys myös Orivedellä

Kansakouluhankkeen osana järjestetään myös Taidetta Raiteilla -teatterikiertue. Sen toteuttaa jyväskyläläinen ammattiteatteri Kattila Company, jonka koreagafina Lilli Härmä-Leinonen toimii. 

- Kunnianhimoisesti toteutettu musiikkiteatteriteoksemme Juhani Ahon Rautatie kiertää jytisten ympäri Suomea pitkin vanhoja juna-asemia, kansakouluja ja kesäteattereita, hän kertoo.

Rautatie esitetään myös Vihasjärven kansakoululla lauantaina 21. elokuuta klo 15 alkaen.

Maalaiskoulun tunnelmaa

Vihasjärven koulurakennus palveli opinahjona vuoteen 1968 asti. Vuonna 2003 kansakoulu siirtyi Tapani Virtasen ja Aija Viitaniemen omistukseen. Nykyisin koululla toimii heidän ruokahyönteisalan yrityksensä ChefBug Oy, elokuulle asti joka päivä avoinna oleva kesäkahvila sekä pieni myymälä. Yritys valmistaa lähiruokaa villiyrteistä ja hyönteisistä, ja sen tuotteilla on Hyvää Suomesta -sertifikaatti.

ChefBug tarjoaa kahvilapalveluiden lisäksi taide-elämyksiä ja tapahtumia. Tämän kesän taidenäyttelynä nähdään Valoa ja väriä; näyttely koostuu Järvenpään ja Vihasjärven kylän taiteilijoiden monipuolisista teoksista.

5Sisapiha

Vihasjärven kansakoulu on yksi Suomen kansakouluista, joissa on uutta elämää ja vireää toimintaa.

 5tiina anttila talvivillasukka

Kesän taidenäyttelyssä on esillä muun muassa Tiina Marjatta Anttilan Talvivillasukka -teos, jonka teema sopii hyvin Suomen Villasukkapääkaupunkiin Orivedelle.

5edusta