Suomalaisten tilaviinien historia alkoi vuonna 1995, kun Suomesta tuli EU:n jäsen. Pälkäneellä sijaitseva Rönnvikin Viinitila on yksi Suomen suurimmista, tunnetuimmista ja vanhimmista viinitiloista. Sen palkituissa tuotteissa hyödynnetään kekseliäästi suomalaisen luonnon antimia. Tila on osa Laitikkalan Makukylää. 

- Perustimme viinitilan yli neljännesvuosisata sitten. Tähänastinen matka on ollut opettavainen ja mielenkiintoinen, ja haasteitakin on jouduttu ratkomaan, sanoo Rönnvikin vanha emäntä Eila Rönni, jonka suku on hoitanut tilaa yli 150 vuotta.

Viinitilan vahvuuteen viime vuonna liittynyt Mervi Ruohonen ottaa jatkossa vetovastuun Rönnvikin ravintola-, tapahtuma- ja elämyspalveluista. Aiemmin hän teki yli 18 vuoden uran Linkosuon Leipomolla markkinoinnin ja myynnin parissa, ja intohimosta ruokaan kertovat Chaîne des Rôtisseurs -käädyt.

- Suomalaiset ovat löytäneet poikkeusolojen keskellä lähimatkailun ja maaseudulla sijaitsevat kohteet. Moni yllättyy myönteisesti siitä, miten hienoja helmiä Suomesta löytyy, kertoo uusi toimitusjohtaja Mervi Ruohonen.

Aitoa ja itsetehtyä

Rönnvikiä on viime talven aikana on kehitetty vahvasti. Täysin uusittuna avattu maalaisbistro tarjoilee vierailijoille rouheita lähiruokaelämyksiä maistuvien juomien kera. 

- Kaikki ruoat valmistamme itse alusta alkaen, emmekä käytä mitään valmista. Siksi makumme ovat niin aitoja kuin vain voi olla. Olemme saaneet todella hyvää palautetta, muun muassa pinaattilätyt ovat superherkulliset, Mervi lupaa.

Kokous- ja ryhmämatkailijoita ajatellen myös tilausravintolan ruokalistat ja elämyspalveluiden tarjontaa on uudistettu. Erilaiset viinitastingit eli viinipruuvinkit tarjoavat tilaisuuden perehtyä oikeaoppisen viininmaistelun saloihin pruuvarin opastuksella. Esimerkiksi metsätasting vie patikkaretkelle sydänhämäläiseen metsäviinibaariin.

Kesäkauden 2021 uutuustuote on Kamreerin Muusa, joka on mustaherukasta valmistettu hiilihapotettu mieto viini. Uutena tuotekategoriana lanseerataan myös Rönnvikin limonadit.

Bistron ja kauniin puutarhan lisäksi Rönnvikissä on viinitilan puoti, talliputiikki, panimo, tilaviinien valmistuksesta kertova näyttely sekä vuosittain vaihtuva taidenäyttely. 

Viinitilan ja monipuolisen matkailutoiminnan lisäksi Rönnvik on moderni maatila, jonka pääasiallinen tuotantosuunta on siipikarjan kasvatus.

6Eila ja Mervi

Mervi Ruohonen ja Eila Rönni iloitsevat siitä, että suomalaiset matkailijat osaavat arvostaa kotimaan aarteita.

 6Metsamaistiaiset

Oikeaoppista viininmaistelua voi harjoittaa vaikkapa keskellä metsää.